Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

jul  2020 20

V drugi fazi še dodatnih pet potopnih eko otokov

Občina Jesenice je konec prejšnjega meseca zaključila pilotni projekt ureditve štirih potopnih ekoloških otokov, ki se nahajajo na Koroški Beli pri TVD Partizanu, za Gledališčem Toneta Čufarja, med stolpnicami za Gimnazijo ter nasproti Integrala. Po uspešno zaključenem projektu pa avgusta nadaljuje z drugo fazo, v kateri bo preuredila eko otoke na še dodatnih petih lokacijah - na Cesti Toneta Tomšiča 21/d, Cesti maršala Tita 51, Ulici Staneta Bokala 8, Ulici Staneta Bokala 18–19 ter na Cesti Cirila Tavčarja 5. Gre za preureditev obstoječih ekoloških otokov, katerih obstoječi tip izvedbe je betonska podlaga, na njih pa so postavljeni potrebni zabojniki (papir, steklo, embalaža), in sicer tudi po več kosov za vsak namen, odvisno od gostote poseljenosti območja. Na Ulici Staneta Bokala 18-19 bo Občina Jesenice uredila tudi betonske stopnice in betonske pešpoti v neposredni bližini otoka. Nosilno plast eko otokov bo predstavljal beton, na lokaciji Cesta maršala Tita 51 pa tlakovci.
Na ekološke otoke se lahko odloži le odpadni papir, embalažno steklo in odpadna embalaža, odlaganje ostalih vrst odpadkov v zabojnike ali poleg zabojnikov (kosovnih, gradbenih ali nevarnih odpadkov) ni dovoljeno. »Čiščenje in odvoz odpadkov, ki se pojavijo na ekoloških otokih, pa tja ne sodijo, predstavljata dodaten strošek, ki ga plačujemo vsi. Za vse ostale odpadke je občanom na voljo Zbirni center Jesenice,« pa pojasnjujejo v javnem komunalnem podjetju JEKO.
Pogodbena vrednost izvedenih del pri prvih štirih potopnih eko otokih je znašala približno 78.000 €, ki jih je Občina Jesenice financirala iz okoljske dajatve za odlaganje odpadkov, tj. namenskega prihodka s strani države. Vrednost druge faze zaenkrat še ni znana, izvajalec bo izbran do konca julija, dela pa se bodo pričela predvidoma sredi avgusta.

Prebrano 1235 krat Nazadnje urejano na petek, 30 april 2021 08:59

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave