Skok na osrednjo vsebino

Razvojni dokumenti

Strategija razvoja turizma v občini Jesenice 2020 - 2030

Jesenice so že stoletja povezane s fužinarstvom in z železarstvom, ki je svoj razcvet doživelo po prvi in drugi svetovni vojni. Skoraj celotno gospodarstvo je temeljilo na težki industriji, zato so se razvojni in strukturni problemi pokazali konec 80-ih let prejšnjega stoletja kot posledica dveh ključnih dejavnikov:

  • Železarna Jesenice, ki je bilo najmočnejše in največje podjetje na zgornjem Gorenjskem, se ni pravočasno tehnološko prestrukturiralo,
  • ob osamosvojitvi Slovenije je Železarna Jesenice izgubila vire za pridobivanje cenejših surovin in glavno tržišče v nekdanji skupni državi.

Kljub težki gospodarski, socialni in okoljski zapuščini iz konca prejšnjega stoletja, so Jesenice uspele pripraviti sanacijski program predvsem in v veliki meri s pomočjo sredstev evropske kohezijske politike.

Načrtna regeneracija mesta pa je omogočila nove razvojne možnosti predvsem za terciarne in kvartarne dejavnosti, ki zmanjšujejo število nezaposlenih, izboljšujejo kakovost bivanja ter utrjujejo prepoznavnost mesta.
 

Nazadnje urejano na ponedeljek, 05 oktober 2020 09:55