Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Mar 2020 24

Koronavirus - ukrepi in aktualne informacije v občini Jesenice - 24. marec 2020

Na Občini Jesenice redno spremljamo stanje v zvezi s koronavirusom in hkrati uvajamo in sprejemamo vse potrebne aktivnosti, ki sledijo ukrepom in navodilom pristojnih državnih organov, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije. Vsi ukrepi, tako lokalni kot državni, so namenjeni preprečevanju koronavirusa, s tem pa zaščiti zdravja občanov oziroma državljanov.

V nadaljevanju navajamo trenutno veljavne in znane informacije, ki jih, glede na potek dogodkov, sproti posodabljamo.


Torek, 24. marec 2020

Občinski štab Civilne zaščite Jesenice stalno spremlja stanje na terenu in ne zaznava posebnosti.

Na podlagi usmeritev Uprave RS za zaščito in reševanje je bila pripravljena in poslana ocena potreb zaščitne opreme za tiste upravičence, ki so v pristojnosti občine oziroma občinskega štaba civilne zaščite (taksi podjetja, pogrebna podjetja, center za pomoč na domu, zavetišča za brezdomce, pralnice perila in čistilnice, Rdeči križ, Karitas, pekarne, občinska uprava, prostovoljne in poklicne gasilske enote, komunalna podjetja, občinske javne gospodarske službe, šole in vrtci, lokalne novinarske hiše, trgovine z živili, prostovoljci za varstvo otrok na domu, izvajalci osebne asistence, drugi reševalni sestavi, ki so vključeni v boj proti širjenju bolezni, npr. CZ, taborniki, skavti ...; ostali posredovalci potreb niso v pristojnosti občinskih štabov CZ)

Ker zaščitna sredstva iz državnih zalog še niso na voljo, je Občina Jesenice sama naročila dodatne zaščitne maske. Njihova dobava je postopna, prvi del je Občinski štab CZ prejel danes, razdeljujejo pa se glede na prioritete.

Preko Rdečega križa Jesenice je bilo danes občanom Jesenic razdeljenih 5 paketov pomoči.


Župan Blaž Račič je danes preko Združenja občin Slovenije na Vlado RS naslovil poziv s predlogi ukrepov, ki bi jih morala ta upoštevati pri pripravi interventnega zakona. VEČ


Spremenjen delovni čas Lekarne Plavž

Iz Lekarne Plavž obveščajo, da od jutri, 25. 3. 2020, naprej velja spremenjen obratovalni čas lekarne. Ta bo po novem odprta vsak delavnik od 8.30 do 18.00 ure, v soboto pa od 8.00 do 12.00 ure.

Več o trenutnem delovnem času obeh lekarn na Jesenicah: TUKAJ.


Sprememba uradnih ur notarskih pisarn

Ministrstvo za pravosodje je izdalo odredbo o začasnem delovnem času notarjev v času trajanja epidemije koronavirusa. Z odredbo se določijo naslednje uradne ure notarskih pisarn:

  • ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure in
  • sreda od 13. do 17. ure.

Vlada RS sprejela protikorona paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji seji določila smernice in ukrepe za pripravo zakonskega paketa, s katerim želi v prihodnosti blažiti posledice korona epidemije za državljanke in državljane. Predvideni ukrepi so med drugim:

  • Samozaposlenim bodo odpisani prispevki, zagotovljeno jim bo prejem 70% neto minimalne plače. Samozaposleni bodo za izredno pomoč zaprosili preko elektronskega obrazca.
  • Prispevke zaposlenih, ki so na čakanju, bo pokrila država, tistim, ki delajo, pa bo vlada zagotovila še 20% neto nadomestila.
  • Finančna pomoč za nosilce kmetijskih gospodarstev in člane, ki so zboleli za COVID-19, bo za čas trajanja bolezni znašala 80% minimalne plače, saj so v tem času nezmožni za delo.
  • Vlada bo odpisala prispevke zavarovancem, ki so zboleli za boleznijo covid-19 in imajo zdravniško potrdilo. Odpisan prispevek bo štet kot poravnan.
  • Pravica do odloga plačila prispevkov za nosilce ali člane kmetijskega gospodarstva, ki kmetijstvo, gozdarstvo ali dopolnilno dejavnost na kmetiji opravljajo kot osnovno dejavnost in so iz tega naslova vključeni v sistem socialnih zavarovanj. Neplačane prispevke bo mogoče poravnati v prihodnjih dveh letih.
  • Zagotovljena bo pomoč zaradi izpada prihodka, če zaradi posledic epidemije pride do padca cen ali pa, če zalog ne bo mogoče prodati. Vlada bo zagotovila nadomestilo v obliki pavšala glede na hektar zemljišča oziroma GVŽ.
  • Zagotovljena bo oprostitev plačila dohodnine za podpore, ki se plačujejo kot izplačilo lastnega dela upravičencev iz naslova ukrepov skupne kmetijske politike.
  • Delež domačih pridelkov naj bi znašal vsaj 50 %. Vlada bo zagotovila primernejši odkup domačih kmetijskih pridelkov. Večji odstotek domačih pridelkov bo v naročilih javnih zavodov. (glede na zdajšnja določila zakona o javnem naročanju).
  • Zagotovljeno bo izplačilo nadomestila ribičem in gojiteljem školjk zaradi nezmožnosti prodaje.
  • Zagotovljeno bo 40 % znižanje pristojbin, ki jih ribiči plačujejo v pristaniščih.
  • Zagotovljen bo solidarnostni paket za upokojence, ki bo izplačan vsem s pokojnino, nižjo od 700 evrov. Ne bo zaveden tako, da bi vplival na druge pravice upokojenca. Tisti s pokojnino do 500 evrov bodo prejeli 300 evrov dodatka, med 500 in 600 evri bo dodatek 230 evrov, tisti s pokojnino od 600 do 700 evrov pa 130 evrov. Paket bo izplačan 14. 4.
  • Vlada namerava znanstveno-raziskovalnim institucijam prek sredstev Evropskega socialnega sklada pomagati pri projektih razvoja cepiva proti koronavirusu, pa tudi pri razvoju zdravil za lajšanje posledic bolezni in zaščitne opreme.
  • Sejnine in denarna nadomestila nadzornikom družb, ki so v neposredni ali posredni državni lasti, se bodo v času krize znižala za 30 %.
  • Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 %.

Več o protikorona paketu TUKAJ.


Posodobljena priporočila in nova obvestila NIJZ

Nacionalni inštitut za javno zdravje je danes posodobil priporočila:

Na novo je objavil tudi naslednja obvestila:

Spletno stran s koristnimi informacijami, vsebinami in povezavami s področja preprečevanja in obvladovanja epidemije COVID-19 je pripravilo tudi Združenje za medicino dela, prometa in športa. Ogledate si jo lahko TUKAJ.


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje danes do 10. ure v občini Jesenice ostajajo 3 potrjeni primeri koronavirusa. VEČ

Občane in občanke ponovno pozivamo, naj dosledno upoštevajo navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri izvajanju samozaščitnih ukrepov, s čimer bodo na najboljši možni način prispevali k upočasnitvi širjenja virusa.


Informacije o koronavirusu in aktualnih državnih ukrepih

Za več informacij o koronavirusu in aktualnih državnih ukrepih za zajezitev le-tega obiščite spletni strani:

Read 902 times Last modified on Friday, 03 April 2020 19:07

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave