Obvestila za javnost

apr  2020 01

Koronavirus - ukrepi in aktualne informacije v občini Jesenice

Na Občini Jesenice redno spremljamo stanje v zvezi s koronavirusom in hkrati uvajamo in sprejemamo vse potrebne aktivnosti, ki sledijo ukrepom in navodilom pristojnih državnih organov, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije. Vsi ukrepi, tako lokalni kot državni, so namenjeni preprečevanju koronavirusa, s tem pa zaščiti zdravja občanov oziroma državljanov.

V nadaljevanju navajamo trenutno veljavne in znane informacije, ki jih, glede na potek dogodkov, sproti posodabljamo.

 


Torek, 31. marec 2020

Občinski štab civilne zaščite občine Jesenice

Občinski štab civilne zaščite občine Jesenice ne ugotavlja bistvenih posebnosti. Potreba po pomoči občanom pri preskrbi se vedno bolj izraža, trenutno prostovoljci jeseniškega Rdečega križa hrano prehrambne pakete z osnovnimi živili dostavljajo od 7 do 10 osebam dnevno, prejeli so tudi dve zaprosili za dostavo zdravil. Hkrati v povezavi s CSD Gorenjska – enota Jesenice desetim občanom dnevno dostavljajo topli obrok. Pri razdelitvi paketov pomoči zaenkrat sodeluje od 15 do 20 prostovoljcev, kar zaenkrat glede na izražene potrebe zadošča.

Medobčinski inšpektorat in redarstvo (MIR Jesenice) je zaradi novih zaostritev ukrepov z vladnim odlokom o omejitvi gibanja poostril nadzor nad nošenjem zaščitnih sredstev v javnih zaprtih prostorih (trgovski centri, trgovine …). Ugotavlja, da je situacija zadovoljiva. Manjši delež oseb novih ukrepov ni vzel resno, a so opozorila upoštevali in sprejeli za prihodnje.


Navodila za oskrbo obolelih oseb

Kranjska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje za oskrbo s koronavirusom obolele osebe svetuje:

»Čiščenje jedilne posode ne predstavlja problema, v kolikor se pere v pomivalnem stroju, zato se lahko uporablja navadna posoda, v primeru razvoza kosil na dom obolelega se lahko uporablja posoda, kakršno imajo kuhinje za razvoz obrokov kosil na dom. Ker se virus uniči na 60 stopinjah s pralnimi detergenti, tudi pranje perila ni problematično. Problem predstavlja rokovanje z umazanim perilom. Pri tem je treba imeti rokavice in kirurško masko, umazano perilo pa prelagati v pralni stroj čimbolj počasi. PVC vrečke, kjer je bilo umazano  perilo, je treba vstaviti v še  eno čisto vrečko in zavreči v komunalne odpadke, ki naj počakajo v stanovanju na balkonu še 72 ur. Za transport hrane pred vrata obolelega ni potrebne nobene zaščitne opreme, če oseba, ki dostavlja hrano, bolne osebe ne vidi oziroma ne prijema kljuke vrat ali zvonca, vendar pa ima še vedno lahko kirurško masko in rokavice za boljši občutek.«


Telefonsko svetovanje Društva onkoloških bolnikov Slovenije

Omejevanje stikov zaradi epidemije koronavirusa tudi mnogim onkološkim bolnikom, bodisi v procesu diagnostike ali zdravljenja, povzroča še dodatne stiske. Društvo onkoloških bolnikov je zato sporočilo nekaj številk prostovoljcev, ki so na voljo za pogovor in svetovanje po telefonu, hkrati pa so delili še nekaj sporočil Onkološkega inštituta Ljubljana. NOVICA


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje do včeraj do 24.00 v občini Jesenice ostaja 6 potrjenih primerov koronavirusa. VEČ


Nedelja, 29. marec 2020

Na Občini Jesenice se zavedamo, da je v teh dneh, ko naša življenja in običajne opravke prilagajamo epidemiji koronavirusa, ključnega pomena, da so občani Jesenic čim bolj informirani, pomembni pa sta tudi solidarnost in medsebojna pomoč. Medtem ko je država kot ukrep za zajezitev koronavirusa z odlokom prepovedala poslovanje gostinskih lokalov, še vedno dovoljuje dostavo hrane na dom. Ker želimo občanom Jesenic čim bolj olajšati iskanje infomacij, smo na enem mestu zbrali informacije o jeseniških gostinskih lokalih, ki trenutno ponujajo hrano na dom. Seznam je dostopen TUKAJ.

V nadaljevanju bomo na Občini Jesenice pripravili in objavili tudi seznam zainteresiranih ponudnikov prehrambenih izdelkov, s katerimi se bo možno za izdelke dogovoriti ali preko osebnega prevzema pri ponudnikih ali preko dostave izdelkov na dom.


Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

Danes je v veljavo stopil Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je Vlada RS kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije koronavirusa sprejela na včerajšnji seji. Odlok določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja je odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

Še zlasti se mora najmanj dvakrat dnevno razkuževati:

 • kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo,
 • ograje v večstanovanjski stavbi,
 • stikala za upravljanje in kabine dvigala,
 • stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
 • oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Poleg tega se mora na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo: »Uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe COVID-19, zato kabino dvigala uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke.«

Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme. Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika.

Urad za kemikalije svetuje: Površine očistite z navadnim detergentom in jih razkužite s proizvodi za dezinfekcijo, ki imajo (na etiketi ali v navodilih) navedeno protivirusno delovanje. Pri njihovi uporabi dosledno upoštevajte navodila za uporabo, saj v nasprotnem primeru dezinfekcija ne bo učinkovita. Kot priročno sredstvo za dezinfekcijo lahko uporabljate tudi 0.05%-0,1% raztopino natrijevega hipoklorita (varekina). Poleg razkuževanja poskrbite tudi za zračenje prostorov (vir: Vlada RS).


Opravljanje nakupov za ranljive skupine

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Odlok narekuje, da nakupe v času od 8.00 do 10.00 ure lahko opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času.

Z omejitvijo časa posebej za ranljive skupine od 8.00 do 10.00 ure se želi to ranljivo skupino dodatno zaščiti tako, da se jo loči od ostale skupine potrošnikov.

Odlok začne veljati jutri, 30. marca 2020.


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je včeraj do 24.00 število potrjenih primerov koronavirusa na Jesenicah povečalo za dva primera, torej je na Jesenicah trenutno 6 potrjenih primerov koronavirusa. VEČ


Petek, 27. marec 2020

Občina Jesenice, občinski štab Civilne zaščite in Medobčinski inšpektorat in redarstvo (MIR Jesenice) na današnji dan v zvezi z aktivnostmi, povezanimi s koronavirusom, na območju Jesenic ne beležijo posebnosti. Prostovoljci so nekaj pomoči potrebnim občanom razdelili pakete pomoči.

MIR Jesenice v občini Jesenice še vedno ugotavlja zelo dobro splošno stanje reda in spoštovanja veljavnih državnih in lokalnih odredb v zvezi s koronavirusom. Predstavniki MIR Jesenice so izvajali kontrolo javnih površin (igrala, igrišča, parki …) glede nedovoljenega združevanja posameznikov v skupine, kontrolo trgovin in vzdrževanje reda (parkiranje, vrste …) in kontrolo stanovanjskih sosesk (parkiranje, združevanje občanov …). Izvajali so tudi aktivnosti za spoštovanje splošne prepovedi kurjenja v naravi in za spoštovanje splošne prepovedi združevanja posameznikov v skupine ter vzdrževali red iz rednih pooblastil.


Občina Jesenice je z današnjim dnem podaljšala ukinitev uradnih ur in zaprtje prostorov Občine Jesenice in posameznih krajevnih skupnosti, TIC Jesenice ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Za nujni kontakt so zaposleni še vedno dosegljivi preko telefona, elektronske ali navadne pošte.


Ponovno odprtje Tržnice Jesenice

Občina Jesenice je sredi marca z razglasitvijo epidemije koronavirusa do konca meseca začasno zaprla tudi jeseniško tržnico. Ob koncu meseca smo na Občini Jesenice ponovno ocenili trenutno situacijo in kljub temu, da epidemija še vedno traja, na Občini Jesenice smatramo, da smo Slovenci z vsakim dnevom bolj ozaveščeni glede pravilnega preventivnega ravnanja glede koronavirusa, hkrati pa želimo lokalnim prebivalcem ponuditi čim večjo izbiro lokalno pridelanih izdelkov in pridelkov, ponudnikom pa možnost nadajnje prodaje svojih izdelkov. Zato je Občina Jesenice sprejela odločitev, da Tržnico Jesenice z upoštevanjem vseh varstvenih in zaščitnih ukrepov z aprilom ponovno odpre za javnost. Ponovno bo tržnica tako odprta že prihodnjo soboto, 4. aprila. CELOTNA NOVICA

Začasni ukrepi v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja SARS-CoV-2 (COVID-19)

Ministrstvo za javno upravo je za lažje razumevanje novega zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) pripravilo nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov. Ti se nanašajo na področja sodnih in upravnih zadev, prekrškov, izvrševanje kazenskih sankcij in delovanja notarskih pisarn.

Interventni zakon bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS (predvidoma jutri, 28. 3. 2020), njegovi ukrepi pa bodo veljali do prenehanja razlogov zanje (kar bo ugotovila Vlada RS s sklepom, ki ga bo objavila v Uradnem listu RS), vendar najdlje do 1. julija 2020.

V zvezi z upravnimi zadevami, ki jih rešujejo tudi občine, zakon med drugim določa, da v času trajanja posebnih ukrepov roki za opravljanje procesnih dejanj, kot so dopolnitve vlog, v smislu odpravljanja pomanjkljivosti in prilaganja dokazov, ne tečejo (razen v določenih nujnih postopkih, o čemer boste obveščeni). Nadalje zakon določa, da interventni zakon prekinja tek rokov za izdajo odločb, prav tako se v času posebnih ukrepov ne bo izvajalo osebno vročanje, razen v nujnih primerih.

Vprašanja in odgovori so v celoti dostopni TUKAJ.


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje do včeraj do 24.00 v občini Jesenice ostajajo 4 potrjeni primeri koronavirusa. VEČ


Četrtek, 26. marec 2020

Občina Jesenice, občinski štab Civilne zaščite in Medobčinski inšpektorat in redarstvo (MIR Jesenice) na današnji dan v zvezi z aktivnostmi, povezanimi s koronavirusom, na območju Jesenic ne beležijo posebnosti.

Prostovoljci Rdečega križa Jesenice so skupaj z Župnijsko Karitas Koroška Bela nekaj pomoči potrebnim občanom razdelili pakete pomoči.

MIR Jesenice v občini Jesenice še vedno ugotavlja zelo dobro splošno stanje reda in spoštovanja veljavnih državnih in lokalnih odredb v zvezi s koronavirusom.


Pošta Slovenije je z namenom preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom in zaščito zaposlenih spremenila delovni čas poslovalnic. Obe jeseniški poslovalnici (Cesta železarjev 6/b in Cesta Cirila Tavčarja 8) sta tako med tednom odprti od 9. do 15. ure, ob sobotah ne poslujeta. Na Pošti Slovenije uporabnike storitev pozivajo, da gredo na pošto samo v primeru, če je to zares nujno potrebno. Prav tako naprošajo prebivalstvo, da se vzdržijo spletnega nakupovanja za ne nujne stvari.


Vzdrževanje cest v času koronavirusa

Ministrstvo za infrastrukturo je na svoji spletni strani objavilo pojasnilo oziroma odgovor glede vzdrževanja cest. V zvezi s temi deli pojasnjujejo:

"V času razglasitve epidemije nalezljivih bolezni – korona virusa (COVID-19) se v sklopu rednega vzdrževanja glavnih in regionalnih cest izvajajo vsa neodložljiva dela, nujna dela pa samo v obsegu, predhodno dogovorjenim z nadzornikom. Razdelitev del med neodložljiva in nujna je razvidna iz Priloge 1 Pravilnika o rednem vzdrževanju javnih cest. Kot primer navajajo nekaj neodložljivih in nujnih del."

Neodložljiva dela:

 • pregledniška služba,
 • čiščenje vozišč glavnih cest,
 • črpanje udarnih jam,
 • prekopi za odvod vode,
 • zamenjave pokrovov jaškov,
 • utrjevanje in odstranjevanje nestabilnega materiala,
 • nadomestitev izginule ali uničene signalizacije,
 • popravila svetlobnih signalnih naprav,
 • vzdrževanje telekomunikacijskih naprav,
 • košnja na območju cestišča v širini bankine ali pregledne berme,
 • čiščenje preglednega polja,
 • označitev fizičnih ovir s prom. signalizacijo in opremo,
 • intervencijski ukrepi,
 • posipanje cest in pluženje snega ter posipanje poledice na vozišču.

Nujna dela:

 • čiščenja prometnih površin zunaj vozišča,
 • popravila zmrzlinskih poškodb,
 • sanacije mrežastih razpok in lokalnih neravnin,
 • ohrapavljenje obrabne plasti,
 • zalivanje reg in razpok,
 • čiščenje, popravila, utrjevanje, uravnavanje in profiliranje bankin,
 • čiščenje in lokalna popravila naprav za odvodnjavanje,
 • izkopi zasutih jarkov,
 • čiščenje brežin in berm,
 • lokalna popravila brežin in nasipov,
 • odstranitev materiala za mrežami,
 • manjša popravila mrež,
 • čiščenje in popravila signalizacije,
 • horizontalna prometna signalizacija,
 • čiščenje, popravila in nadomestitve cestne razsvetljave,
 • obsekovanje, obrezovanje,
 • čiščenje smeti,
 • odstranitev fizičnih ovir iz prostega profila ceste,
 • čiščenje dilatacij,
 • manjša lokalna popravila nosilne konstrukcije cestnih objektov,
 • nadzor osnih obremenitev, mas in dimenzij vozil,
 • druga dela vezana na zimsko službo."

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je včeraj do 24.00 število potrjenih primerov koronavirusa na Jesenicah povečalo za en primer, torej so na Jesenicah trenutno 4 potrjeni primeri koronavirusa. VEČ


Sreda, 25. marec 2020

Občinski štab Civilne zaščite Jesenice

Občinski štab Civilne zaščite Jesenice še vedno spremlja stanje na terenu in ne zaznava posebnosti. Potrebe po razdeljevanju paketov prehrambene pomoči občanom danes ni bilo.

Poleg vzpostavitve oskrbe občanov z nujnimi osnovnimi živili na domu je Občina Jesenice v okviru občinskega štaba Civilne zaščite s pomočjo prostovoljcev uredila še prevzem in dostavo nujnih zdravil na dom. Za občane Jesenic, ki potrebujejo pomoč pri oskrbi z zdravili, veljata ista interventna kontakta kot pri oskrbi z nujnimi živili, in sicer:

 • Telefonska številka: 031 300 292 (telefonska številka je dosegljiva od 8. do 15. ure)
 • Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Medobčinski inšpektorat in redarstvo

Medobčinski inšpektorat in redarstvo deluje prilagojeno v okviru svojih lastnih pooblastil in primarno izvaja preventivne ukrepe za zaščito in varnost občanov pred širjenjem koronavirusa po priporočilih pristojnih služb in organov. Ugotavlja, da je splošno stanje spoštovanja veljavnih državnih in lokalnih odredb v občini Jesenice dobro sprejeto. Tudi pred trgovinami konfliktov ni zaznati. Na določenih vstopnih izletniških točkah je mogoče ob lepih dnevih opaziti več parkiranih vozil, kar pa zaenkrat ni problematično, saj se ljudje ne združujejo in se očitno posamično razkropijo po različnih poteh in lokacijah v naravi. Splošno stanje reda na območju občine Jesenice trenutno ocenjuje kot zelo dobro.


Nastanitveni obrati v RNO – status obrata v času epidemije

AJPES je zaradi izrednih razmer ob razglašeni epidemiji in sprejetega odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS na svojem spletnem portalu objavil novico, namenjeno izvajalcem nastanitvene dejavnosti glede statusa nastanitvenega obrata, ki se kot poseben podatek vodi v Registru nastanitvenih obratov (RNO). NOVICA

V primeru vprašanj izvajalcev nastanitvene dejavnosti, vpisanih v RNO, ki imajo lahko glede na izredne razmere nastanjene npr. zdravstvene delavce, ki zaradi preventivnih zdravstvenih ukrepov ne odhajajo domov in bivajo v nastanitvenih obratih, je AJPES preko svojih referentov (kot odgovor na telefonska vprašanja zavezancev za poročanje) podal usmeritev, da se tovrstne osebe (zdravstveni delavci) evidentirajo s prijavo v sistem eTurizem, v okviru postavke »Razlog oprostitve ali delnega plačila turistične takse« pa iz šifranta izberejo »Oprostitev – prostovoljci za odpravo elementarnih nesreč« (taksa se ne zaračuna).


Vzdrževanje in servisiranje gasilnih aparatov v času koronavirusa - obvestilo

Uprava RS za zaščito in reševanje je na svojih spletnih straneh objavila obvestilo o Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Odlok je namenjen lastnikom, uporabnikom objektov, delodajalcem, pooblaščenim osebam za izvajanje ukrepov varstva pred požarom, nosilcem pooblastil za izvajanje ukrepov varstva pred požarom, nosilcem pooblastil za pregledovanje in vzdrževanje gasilnih aparatov, gasilcem in drugim.

Odlok v drugem členu določa izjeme, za katere navedeni odlok ne velja. Med te spadajo »druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja«, k temu pa se lahko uvrstita tudi servisiranje in vzdrževanje gasilnih aparatov, kot določa Zakon o varstvu pred požarom s podzakonskim predpisom. Vzdrževanje ročnih in prevoznih gasilnih aparatov se izvaja po navodilih proizvajalca. Po razgovorih s pooblaščenimi zastopniki proizvajalcev gasilnih aparatov, ki jih imamo v Sloveniji v večinskem deležu, proizvajalci gasilnih aparatov v okviru ukrepov za obvladovanje koronavirusa navodil glede vzdrževanj niso spremenili.

Na spletni strani so 18. marca 2020 v novicah objavili predloge glede izvajanja ukrepov varstva pred požarom ob upoštevanju navodil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Poudariti velja, da je treba v objektih ustrezno prilagoditi najnujnejšo organizacijo varstva pred požarom ter najnujnejše ukrepe in najnujnejše izvajanje ukrepov, ki se jih tudi v nastalih razmerah zaradi zagotavljanja varstva ljudi, živali in premoženja pred požarom ne sme opustiti. Med te ukrepe lahko spada tudi vzdrževanje ročnih in prevoznih gasilnih aparatov, vendar je nujnost vzdrževanja gasilnih aparatov v času obvladovanja epidemije COVID 19 odvisna od primera na podlagi poznavanja vseh utemeljenih okoliščin, ki lahko na to vplivajo. Kot primer nujnosti se lahko izpostavijo objekti, v katerih je več ljudi (npr. bolnišnice, domovi za ostarele in živilske trgovine), v okviru tehnoloških delovnih procesov, pri katerih je treba kljub zmanjšanju prisotnih zaposlenih zagotavljati ustrezno raven požarne varnosti, ko so bili gasilniki uporabljeni in jih je treba ponovno vzpostaviti v stanje brezhibnega delovanja ali zamenjati itn.   

Velja, da so odločitve o le najnujnejšem vzdrževanju gasilnih aparatov v pristojnosti lastnika ali uporabnika objekta oziroma delodajalca.

Tudi med vzdrževanjem gasilnih aparatov je treba upoštevati navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov in poskrbeti za največjo mogočo varnost tako vzdrževalcev gasilnih aparatov kot tudi naročnikov. Upoštevati je treba primerno razdaljo med posameznimi osebami, uporabljati zaščitno opremo (maske, očala, rokavice, zaščitne obleke in podobno), površino gasilnikov je treba razkužiti itn.

Na terenu je zaznati tendence vzdrževanja gasilnih aparatov tudi v nenujnih primerih, kot npr. v objektih, kjer se trenutno dejavnosti ne izvajajo. Na lastnike ali uporabnike objektov oziroma delodajalce naslavljajo poziv, naj bodo kot naročniki storitve pri svojih naročilih odgovorni in naj jih naročajo samo v nujnih primerih. Ravno tako naslavljajo na vzdrževalce gasilnih aparatov poziv, naj ne zavajajo potencialnih naročnikov po nujnosti vzdrževanja gasilnikov, v kolikor to ni nujno potrebno, kajti nedopustno je vsakršno nepotrebno izpostavljanje zdravja/življenja ljudi.

Postavljajo se še vprašanja glede vzdrževanja gasilnih aparatov, ki so v določenih vozilih del obvezne opreme vozil skladno s predpisi, ki urejajo področje prometa. Tudi pri servisiranju gasilnih aparatov v vozilih je treba ravnati skladno s splošnimi navodili pristojnih institucij in izvajati le najnujnejše storitve s področja varstva pred požarom, pri katerih so stiki omejeni.


Torek, 24. marec 2020

Občinski štab Civilne zaščite Jesenice stalno spremlja stanje na terenu in ne zaznava posebnosti.

Na podlagi usmeritev Uprave RS za zaščito in reševanje je bila pripravljena in poslana ocena potreb zaščitne opreme za tiste upravičence, ki so v pristojnosti občine oziroma občinskega štaba civilne zaščite (taksi podjetja, pogrebna podjetja, center za pomoč na domu, zavetišča za brezdomce, pralnice perila in čistilnice, Rdeči križ, Karitas, pekarne, občinska uprava, prostovoljne in poklicne gasilske enote, komunalna podjetja, občinske javne gospodarske službe, šole in vrtci, lokalne novinarske hiše, trgovine z živili, prostovoljci za varstvo otrok na domu, izvajalci osebne asistence, drugi reševalni sestavi, ki so vključeni v boj proti širjenju bolezni, npr. CZ, taborniki, skavti ...; ostali posredovalci potreb niso v pristojnosti občinskih štabov CZ)

Ker zaščitna sredstva iz državnih zalog še niso na voljo, je Občina Jesenice sama naročila dodatne zaščitne maske. Njihova dobava je postopna, prvi del je Občinski štab CZ prejel danes, razdeljujejo pa se glede na prioritete.

Preko Rdečega križa Jesenice je bilo danes občanom Jesenic razdeljenih 5 paketov pomoči.


Župan Blaž Račič je danes preko Združenja občin Slovenije na Vlado RS naslovil poziv s predlogi ukrepov, ki bi jih morala ta upoštevati pri pripravi interventnega zakona. VEČ


Spremenjen delovni čas Lekarne Plavž

Iz Lekarne Plavž obveščajo, da od jutri, 25. 3. 2020, naprej velja spremenjen obratovalni čas lekarne. Ta bo po novem odprta vsak delavnik od 8.30 do 18.00 ure, v soboto pa od 8.00 do 12.00 ure.

Več o trenutnem delovnem času obeh lekarn na Jesenicah: TUKAJ.


Sprememba uradnih ur notarskih pisarn

Ministrstvo za pravosodje je izdalo odredbo o začasnem delovnem času notarjev v času trajanja epidemije koronavirusa. Z odredbo se določijo naslednje uradne ure notarskih pisarn:

 • ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure in
 • sreda od 13. do 17. ure.

Vlada RS sprejela protikorona paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji seji določila smernice in ukrepe za pripravo zakonskega paketa, s katerim želi v prihodnosti blažiti posledice korona epidemije za državljanke in državljane. Predvideni ukrepi so med drugim:

 • Samozaposlenim bodo odpisani prispevki, zagotovljeno jim bo prejem 70% neto minimalne plače. Samozaposleni bodo za izredno pomoč zaprosili preko elektronskega obrazca.
 • Prispevke zaposlenih, ki so na čakanju, bo pokrila država, tistim, ki delajo, pa bo vlada zagotovila še 20% neto nadomestila.
 • Finančna pomoč za nosilce kmetijskih gospodarstev in člane, ki so zboleli za COVID-19, bo za čas trajanja bolezni znašala 80% minimalne plače, saj so v tem času nezmožni za delo.
 • Vlada bo odpisala prispevke zavarovancem, ki so zboleli za boleznijo covid-19 in imajo zdravniško potrdilo. Odpisan prispevek bo štet kot poravnan.
 • Pravica do odloga plačila prispevkov za nosilce ali člane kmetijskega gospodarstva, ki kmetijstvo, gozdarstvo ali dopolnilno dejavnost na kmetiji opravljajo kot osnovno dejavnost in so iz tega naslova vključeni v sistem socialnih zavarovanj. Neplačane prispevke bo mogoče poravnati v prihodnjih dveh letih.
 • Zagotovljena bo pomoč zaradi izpada prihodka, če zaradi posledic epidemije pride do padca cen ali pa, če zalog ne bo mogoče prodati. Vlada bo zagotovila nadomestilo v obliki pavšala glede na hektar zemljišča oziroma GVŽ.
 • Zagotovljena bo oprostitev plačila dohodnine za podpore, ki se plačujejo kot izplačilo lastnega dela upravičencev iz naslova ukrepov skupne kmetijske politike.
 • Delež domačih pridelkov naj bi znašal vsaj 50 %. Vlada bo zagotovila primernejši odkup domačih kmetijskih pridelkov. Večji odstotek domačih pridelkov bo v naročilih javnih zavodov. (glede na zdajšnja določila zakona o javnem naročanju).
 • Zagotovljeno bo izplačilo nadomestila ribičem in gojiteljem školjk zaradi nezmožnosti prodaje.
 • Zagotovljeno bo 40 % znižanje pristojbin, ki jih ribiči plačujejo v pristaniščih.
 • Zagotovljen bo solidarnostni paket za upokojence, ki bo izplačan vsem s pokojnino, nižjo od 700 evrov. Ne bo zaveden tako, da bi vplival na druge pravice upokojenca. Tisti s pokojnino do 500 evrov bodo prejeli 300 evrov dodatka, med 500 in 600 evri bo dodatek 230 evrov, tisti s pokojnino od 600 do 700 evrov pa 130 evrov. Paket bo izplačan 14. 4.
 • Vlada namerava znanstveno-raziskovalnim institucijam prek sredstev Evropskega socialnega sklada pomagati pri projektih razvoja cepiva proti koronavirusu, pa tudi pri razvoju zdravil za lajšanje posledic bolezni in zaščitne opreme.
 • Sejnine in denarna nadomestila nadzornikom družb, ki so v neposredni ali posredni državni lasti, se bodo v času krize znižala za 30 %.
 • Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 %.

Več o protikorona paketu TUKAJ.


Posodobljena priporočila in nova obvestila NIJZ

Nacionalni inštitut za javno zdravje je danes posodobil priporočila:

Na novo je objavil tudi naslednja obvestila:

Spletno stran s koristnimi informacijami, vsebinami in povezavami s področja preprečevanja in obvladovanja epidemije COVID-19 je pripravilo tudi Združenje za medicino dela, prometa in športa. Ogledate si jo lahko TUKAJ.


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje danes do 10. ure v občini Jesenice ostajajo 3 potrjeni primeri koronavirusa. VEČ

Ponedeljek, 23. marec 2020

Občinski štab Civilne zaščite Jesenice poroča, da trenutno v občini Jesenice ni zaznanih potreb za oskrbovanje obolelih s COVID-19. Prav tako še ni izraženih večjih potreb po oskrbi z živili za starejše in socialno šibke, čeprav se je število prosilcev v začetku tega tedna v primerjavi s prejšnjim povečalo. Hkrati pa opozarjajo, da je še vedno razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja na območju celotne Slovenije. V naravnem okolju je poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.


Brezplačna psihološka podpora v ZD Jesenice v času koronavirusa

V trenutnih razmerah, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, je naš vsakdan močno spremenjen. V tovrstnih okoliščinah lahko občutimo strah, tesnobo, tudi jezo in razdražljivost. V Zdravstvenem domu Jesenice zato vsak delovni dan od 7. do 14. ure preko telefona nudijo psihološko podporo v obliki kratkih, razbremenilnih pogovorov s psihologinjo. VEČ


Nižji računi za elektriko za gospodinjstva in male poslovne odjemalce

Vlada RS je v okviru ukrepov za blaženje posledic širjenja koronavirusa izdala Odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije.
Za obdobje od 1. marca do 31. maja 2020 gospodinjski in mali poslovni odjemalci električne energije ne bodo plačevali prispevkov za proizvodnjo iz obnovljivih virov energije.
Hkrati je Agencija za energijo z izrednim ukrepom uveljavila spremembo tarifnih postavk za obračun omrežnine. V zgoraj omenjenem času se gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem ne bo obračunala tarifna postavka za obračunsko moč.

Po ocenah bo zaradi obeh ukrepov skupni mesečni prihranek na računu za električno energijo za povprečno gospodinjstvo znašal okrog 27 odstotkov.


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje danes do 10. ure v občini Jesenice ostajajo 3 potrjeni primeri koronavirusa. VEČ

Nedelja, 22. marec 2020

Poziv Regijskega štaba CZ za Gorenjsko

Regijski štab CZ za Gorenjsko je objavil poziv prebivalcem Gorenjske k doslednemu upoštevanju navodil za preprečevanje koronavirusa, k odgovornemu ravnanju ter upoštevanju odlokov, ukrepov in navodil pristojnih. VEČ
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so bili danes do 10. ure v občini Jesenice potrjeni 3 primeri koronavirusa. VEČ

Petek, 20. marec 2020, 19.00

Odpiralni časi lekarn

Gorenjske lekarne so v času izrednih razmer spremenile odpiralne čase lekarn. Lekarna Jesenice je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure ter ob sobotah od 8. do 18. ure. Ob nedeljah in praznikih opravlja dežurstvo od 9. do 17. ure. Spremenjene delovne čase sicer ažurno objavljajo na svoji spletni strani in jih lahko spremljate TUKAJ.

Delovni čas Lekarne Plavž ostaja nespremenjen. Odprta je od ponedeljka do petka od 7.30 do 19.30 ter ob sobotah od 8.00 do 12.00. Spletna lekarna deluje 24 ur na dan. SPLETNA STRAN.

Skladno z odredbo ministra za zdravje v zvezi z obvladovanjem širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), do nadaljnjega lahko lekarne izdajo zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, ter zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo.


Razglas velike požarne ogroženosti

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je od danes, 20. marca, na območju celotne države razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas ne velja za območja s snežno odejo.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje sta bila danes do 10. ure v občini Jesenice 2 potrjena primera koronavirusa. VEČ


Petek, 20. marec 2020, 12.00

Iz Splošne bolnišnice Jesenice sporočajo, da z današnjim dnem v luči preprečevanja možnosti širjenja koronavirusa, prisotnost partnerja pri porodu do nadaljnjega ni več dovoljena.

Priporočilo Veterinarske zbornice Slovenije

Veterinarska zbornica Slovenije skrbnikom psov priporoča, da psov na sprehodu ne spuščajo s povodcev. Glede na razmere lahko v naravi pričakujemo večje število sprehajalcev, sedaj pa je tudi obdobje gonitev, zato psi radi pobegnejo oziroma pride do neželenih srečanj med njimi. V izogib konfliktom in poškodbam naj se psi med seboj ne družijo in igrajo. Veterinarske ambulante v skladu s priporočili za preprečevanje okužb ljudi s korona virusom SARS COV-2, omejujejo svoje poslovanje. Za preprečevanje neželenih zapletov, katerih posledica so tudi poškodbe živali, naj lastniki namenijo še več pozornosti varnosti živali in dodatno pazijo na svoje ljubljence.

Veterinarji, zaposleni v zavetiščih za zapuščene živali, javnost obveščajo, da zavetišča izvajajo le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali. Skrbnikom živali priporočamo, da vsako pogrešanje svoje živali takoj javijo pristojnemu zavetišču, ki bo prijavo zabeležilo v evidenco. Prav tako je priporočljivo, da je na ovratnici psa zabeležen njihov kontakt. Vsem najditeljem živali svetujemo, da živali ne vozijo neposredno v zavetišča, temveč naj vsi zavetišče predhodno obvestijo o najdbi živali in preverijo, če je žival pogrešana. Morda je skrbnik živali le korak ali dva stran. Če ima pes ovratnico, naj preverijo, ali je na njej zapisan kontakt skrbnika. Tudi skrbnikom mačk se priporoča, da mačk ne spuščajo brez nadzora. Z upoštevanjem priporočil bodo slovenska zavetišča manj obremenjena.


Četrtek, 19. marec 2020

Vlada je na današnji 4. redni seji izdala Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi na javnih shodih in javnih prireditvah ter drugih dogodkih na javnih krajih v Republiki Sloveniji.

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) se do nadaljnjega prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepoveduje dostop na javna mesta in površine v Republiki Sloveniji (odlok se ne uporablja za dejavnosti, s katerimi se zagotavlja delovanje organov države, lokalnih skupnosti in javnih opravil, ki jih izvajajo pristojne službe).

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljen za:

 • prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,
 • opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
 • odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
 • varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore,
 • dostop do lekarn, trgovin z živili in kmetijske neposredne prodaje,
 • dostop do drogerij in drogerijskih marketov,
 • dostop do prodaje medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov,
 • dostop do zdravstvenih in sanitarnih storitev,
 • dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,
 • dostop do mest za prodajo hrane za živali,
 • dostop do prodaje in vzdrževanje varnostnih proizvodov in proizvodov za nujne primere,
 • dostop do storitev za nujne primere,
 • dostop do kmetijskih trgovin, vključno s klavnicami in prodajo semen, krmil in gnojil,
 • dostop do bencinskih črpalk,
 • dostop do bank in pošt,
 • dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov,
 • dostop do dostavnih, čistilnih in higienskih storitev,
 • dostop do komunalnih storitev za opravljanje z odpadki,
 • dostop do avtomobilskih servisov in servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme,
 • dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin,
 • dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev.

Podrobnejšo opredelitev teh izjem za območje posamezne lokalne skupnosti lahko glede na specifične potrebe v skupnosti opredeli župan s sklepom, ki se javno objavi.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju se v okviru zgoraj navedenih izjem dovoljuje tudi:

 • skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin,
 • skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na delo ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.

Odlok začne veljati 20. marca 2020 ob 00.00 in velja do preklica.


Sreda, 18. marec 2020

Ministrstvo za okolje in prostor sporoča, da odpadki osebe, ki kažejo znake koronavirusa COVID-19, vključno z materialom za enkratno uporabo, ki ga uporablja bolna oseba in njeni negovalci (na primer rokavice, robci in maske), ter osebno zaščitno opremo zdravstvenega osebja (v primeru obiska bolnika, če to ni drugače urejeno), odložijo v plastično vrečko za smeti, nameščeno v prostoru. Plastično vrečko je treba tesno zapreti (zavezati, zalepiti), tako da raztresanje vsebine odpadkov ni možno. Zaprto vrečo je treba nato odložiti v posodo za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov in nikakor ne v zabojnike, namenjene zbiranju ločenih frakcij odpadkov, torej ne med biološke odpadke ali embalažo. Prav tako rokavice iz lateksa ali podobnih materialov, ki se uporabljajo za nakupe ali druge namene, niso embalaža in zato ne sodijo v posodo za embalažo. VEČ


Torek, 17. marec 2020

Iz Centra za socialno delo Gorenjska - enota Jesenice obveščajo, da zaradi preprečitve oziroma omejevanja širjenja okužbe s koronavirusom omejujejo osebne dostope v prostore CSD. V teh posebnih okoliščinah bodo poskrbeli za zagotovitev osnovnih pravic uporabnikov, prav tako pa je poslanstvo CSD poskrbeti za psihosocialno blaginjo občanov. V kolikor potrebujete njihovo pomoč, so vam na voljo na:

 • telefonskih številkah:  (04) 583 46 00 ali (04) 583 46 14
 • preko e-pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ponedeljek, 16. marec 2020, 17.00

Poleg zaprtja otroških in šolskih igrišč ter Športnega parka Podmežakla je Občina Jesenice do nadaljnjega zaprla tudi Spominski park Jesenice. Ukrep ocenjujemo še kot toliko bolj pomemben, ker park obiskujejo predvsem starejši ljudje, ki spadajo v najbolj rizično skupino prebivalstva.


Začetek izvajanja projekta Prostofer, ki je bil predviden za drugo polovico marca, je prestavljen, dokler se stanje s koronavirusom ne umiri. O začetku projekta bomo javnost pravočasno obvestili.


Župan Blaž Račič je na spletni strani objavil poziv občanom, naj upoštevajo priporočila občine, države in Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter v prihodnjih dneh ostanejo doma. POZIV


Ponedeljek, 16. marec 2020, 11.00

V skladu z usmeritvami Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za javno upravo je zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa izvajanje nalog na Upravni enoti Jesenice omejeno na najbolj nujne zadeve. Za obisk upravne enote se mora stranka predhodno naročiti po telefonu oziroma elektronsko preko elektronskih sporočil na e-naslov upravne enote, ali preko navadne pošte; stranke se sprejema samo za najnujnejše primere; vloge strank, razen v nujnih primerih, do preklica upravna enota sprejema zgolj v elektronski obliki ali po navadni pošti;sklepanje zakonskih ali partnerskih zvez se do preklica ne izvaja. VEČ


Župan občine Jesenice je odredil, da se do nadaljnjega zaprejo vsa otroška in šolska igrišča na Jesenicah. Javnost ponovno pozivamo, da prepoved upoštevajo in se na teh površinah ne zadržujejo. VEČ


Iz Splošne bolnišnice Jesenice sporočajo, da je do nadaljnjega uporaba vseh parkirišč v upravljanju Splošne bolnišnice Jesenice, z izjemo garažne hiše, brezplačna.


Javno komunalno podjetje JEKO z današnjim dnem, 16. marca 2020, ukinja uradne ure v upravnih stavbah podjetja (Cesta maršala Tita 49 in 51), prav tako je ZAPRTA BLAGAJNA (Cesta maršala Tita 51). Uporabnike storitev prosijo, da za urejanje svojih zadev uporabljajo pisno, elektronsko ali telefonsko komunikacijo. Zaprt je tudi Zbirni center Jesenice. Z namenom zaščite obiskovalcev in zaposlenih so sprejeli tudi preventivne ukrepe v zvezi z izvajanjem pogrebne dejavnosti. VEČ


Nedelja, 15. marec 2020, 20.00

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je Vlada Republike Slovenije na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izdala odlok, s katerim bo začasno prepovedala ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, z določenimi izjemami. Odlok začne veljati 16. marca 2020 ob 00.00 uri.

Z odlokom bo začasno prepovedana ponudba ter prodaja blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Sem se uvrščajo nastanitvene, gostinske, wellness, športnorekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, kot tudi storitve iger na srečo in druge podobne dejavnosti.

Iz začasne prepovedi je izvzeta ponudba ter prodaja blaga in storitev potrošnikom na daljavo ter sledeče dejavnosti:

 • prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji;
 • lekarne;
 • prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki;
 • program vrt in kmetijstvo v prodajalnah;
 • kmetijske prodajalne;
 • bencinske servise;
 • banke;
 • pošte;
 • dostavne službe;
 • trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter
 • druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Iz začasne prepovedi so prav tako izvzete tudi vse oblike ponudbe ter prodaje blaga in storitev potrošnikom, ki so ali še bodo kot izjema navedene v drugih odlokih, ki jih je ali jih še bo Vlada Republike Slovenije sprejela zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v roku 24 ur od začetka veljavnosti navedenega odloka Vlade Republike Slovenije izdal priporočila glede števila potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru.

Prepovedi iz sprejetega odloka bodo veljale do prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi in sprejme Vlada Republike Slovenije s sklepom, objavljenim v Uradnem listu Republike Slovenije.


Nedelja, 15. marec 2020, 12.00

 • Po županovem sklepu so do vključno petka, 27. marca 2020, ukinjene uradne ure in so zaprti prostori Občine Jesenice in posameznih krajevnih skupnosti, TIC Jesenice ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Po potrebi bomo začasno ukinitev uradnih ur še podaljšali in o tem pravočasno obvestili javnost. Za nujni kontakt so zaposleni dosegljivi preko telefona, elektronske ali navadne pošte. VEČ
 • Prav tako so zaprti prostori jeseniških javnih zavodov (Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Občinska knjižnica Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice, Glasbena šola Jesenice, Ljudska univerza Jesenice, Center za socialno delo Gorenjska – enota Jesenice, Zavod za šport Jesenice, skupaj s športnim parkom in dvorano Podmežakla, Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice idr.). Zaprta je tudi Tržnica Jesenice.
 • Od ponedeljka, 16. marca 2020, so po sklepu Vlade RS zaprte vse šole in vrtci. Za nujne primere je bilo predvideno organizirano varstvo otrok v vrtcu in v osnovnih šolah za otroke od 1. do 5. razreda, a je Vlada RS to možnost zaradi hitrega širjenja virusa danes preklicala. VEČ
 • Od ponedeljka, 16. marca 2020, se po odloku Vlade RS ustavi ves javni potniški promet, torej tako avtobusni kot železniški
 • Zdravstveni dom Jesenice je zaprt za vse obiskovalce. Na vhodu je medicinska sestra, ki izvaja triažo, vsi ostali vhodi so zaprti. Prekinjeno je tudi izvajanje preventivnih programov (referenčne ambulante, zdravstveno vzgojni center, šolski sistematski pregledi, preventivno zobozdravstvo …). Vsi z znaki okužbe s koronavirusom naj ne vstopajo v prostore zdravstvenega doma, temveč naj po telefonu pokličejo svojega izbranega osebnega zdravnika, v primeru njegove odsotnosti, pa dežurnega zdravnika. VEČ
 • Splošna bolnišnica Jesenice je za obiskovalce popolnoma zaprta (izjema: bolnega ali poškodovanega otroka lahko spremlja zdrav starš ali skrbnik, dovoljena pa je tudi prisotnost zdrave osebe ob porodu). Vse obiskovalce prosijo, da upoštevajo obvestila o obveščanju ob prihodu v bolnišnico (pokličejo, pozvonijo) in navodila o dovoljenih poteh gibanja na območju bolnišnice. Vse, ki imajo povišano temperaturo, kašelj ali oteženo dihanje oz. znake prehladnega obolenja, prosijo, da ne hodijo na pregled, temveč pokličejo na telefonsko številko 031 614 068 (od ponedeljka do petka od 7.00 do 15.00) in prejeli bodo nov datum za pregled. VEČ
 • Pred Urgentnim centrom Jesenice je postavljen zabojnik, namenjen pregledu pacientov, ki izkazujejo simptome možne okužbe s korona virusom (povišana temperatura, kašelj in oteženo dihanje). Tam bo paciente pregledal triažni zdravnik, pred vstopom pa je treba poklicati na številko 051 668 651 ali pozvoniti in počakati.
 • Aktiviral se je Občinski štab civilne zaščite občine Jesenice in bo tudi v prihodnjih dneh v stalni pripravljenosti. V sodelovanju s humanitarnimi društvi in drugimi organizacijami bo občanom, ki zaradi ogroženosti s koronavirusom SARS-CoV-2 (Covid-19) potrebujejo pomoč pri dobavi osnovnih življenjskih potrebščin, zagotavljal nujno oskrbo. VEČ

Glede obratovanja gostinskih lokalov pričakujemo, da bo danes sprejeta državna odredba o zaprtju le-teh. Dokler pa ta uredba ne stopi v veljavo, skladno z državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije podajamo priporočilo, naj lastniki gostinskih lokalov ne čakajo na odredbo in naj se čimprej odločijo za zaprtje ter s tem pomembno pripomorejo k upočasnitvi širjenja virusa. Enako velja za ponudnike storitvenih dejavnosti, kot so frizerji, kozmetični saloni, masažni saloni, cvetličarji itd.

Občane in občanke ponovno pozivamo, naj dosledno upoštevajo navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri izvajanju samozaščitnih ukrepov, s čimer bodo na najboljši možni način prispevali k upočasnitvi širjenja virusa.


Informacije o koronavirusu in aktualnih državnih ukrepih

Za več informacij o koronavirusu in aktualnih državnih ukrepih za zajezitev le-tega obiščite spletni strani:

Prebrano 9355 krat Nazadnje urejano na sreda, 01 april 2020 23:14

1 komentar

 • Komentiraj povezavo 1, 31.03.2020 10:57 od Dušan

  Zanima me, kdaj bo občina razdeljevala maske svojim občanom, tako kot to počnejo druge občine?

  Prijavi

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave