Skok na osrednjo vsebino

Projekti

Mar 2015 17

Julijus

Naslov projekta:

Julius - Raba in ovrednotenje kulturne dediščine ter skupna uporaba športne infrastrukture na čezmejnem območju od Julijskih Alp do Jadrana

Program:

http://www.ita-slo.eu/slo/

Operativni program:

Operativni program “Program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013”

Št. javnega razpisa:

Javni razpis za predložitev standardnih projektov št. 02/2009

Prednostna naloga:

Socialna integracija

Financiranje:

Projekt sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev ter lastnih sredstev.

Vodilni partner:

Comune di Monfalcone

Projektni partnerji:

Comune di Codroipo, Unione della Romagna Faentina - Ufficio Associato del Turismo, INFORMEST, GAM Spinea, Comune Ampezzo, GAL Carso, Mestna občina Ljubljana – Javni Zavod Src Tivoli, Občina Jesenice, Občina Postojna, Društvo za razvoj plezalne kulture, Associazione per lo sviluppo della cultura dell’arrampicata, Društvo za gorsko kulturo, Triglavski narodni park

Trajanje projekta:

od septembra 2011 do aprila 2015

Vodja projekta:

Vera Djurić Drozdek

Kontaktna oseba:

Aleksandra Orel

Vrednost aktivnosti za Občini Jesenice:

78.244,00 €

Sofinancer:

Projekt sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev v višini 66.360,27 €.

Splošen opis:

Projekt bo izboljšal skupno uporabo športnih in rekreativnih infrastruktur na programskem območju s posebnim poudarkom na gorskih športih in na športnih dejavnostih, ki se vršijo v naravnem okolju. V smislu okoljske trajnosti sta glavni smernici projekta sta ohranjanje okolja in čezmejno sodelovanje, zato se bo projekt osredotočil predvsem na skupno uporabo struktur za športne dejavnosti v naravi (kot so plezanje, planinstvo in kolesarski turizem). Predvidena je tudi promocija preko organizacije kulturnih prireditev (Gorski teden, Festival gorniškega filma, idr.), širjenje gorniške kulture med mladimi preko organizacije začetniških tečajev plezanja ter drugih dejavnosti tudi za osebe s posebnimi potrebami. Cilj projekta je vzpostaviti skupaj sonaravni in spoštljiv odnos do naravnega okolja z izboljšanjem skupne uporabe športnih in socialnih infrastruktur, ki so aktivno in moderno sredstvo za izboljšanje kakovosti življenja bodisi iz socialnega kot iz zdravstvenega vidika.

Aktivnosti Občine Jesenice

Občina Jesenice je tekom izvajanja projekta spodbujala razvoj plezanja s pomočjo izobraževalnih in promocijskih dogodkov. V okviru projekta sta bili nabavljeni mobilna in balvanska plezalna stena ter oprema za plezanje (čelade, vrvi, volumenski reliefi, tehnične dereze, plezalni oprimki, plezalke, plezalni pasovi).

Občina Jesenice in Triglavski narodni park sta, v sklopu Tedna gora med 19. In 25. Januarjem 2013, organizirala dogodke, posvečene gorništvu in naravi.

Na Jesenicah je bila na ogled fotografska razstava slovenskih in italijanskih avtorjev z naslovom ˝Slike in čustva. Gore in narava.˝, ki je bila posvečena dr. Juliusu Kugyju. Razstavljene fotografije so last slovenskih in italijanskih avtorjev, ki so sodelovali na natečaju v sklopu tega projekta.  Organiziran je bil sejem rabljene opreme za gorništvo in plezanje. V Občinski knjižnici na Jesenicah je bil urejen tudi knjižni kotiček o dr. Juliusu Kugyju. Obiskovalcem so bili na ogled tudi dokumentarni filmi Triglavskega narodnega parka: Širjenje na ovčji planini, Planšarstvo v Bohinju, Triglavski narodni park in Ujeta brezčasnost.

Prireditveni prostor na Stari Savi, ki se nahaja v neposredni bližini plezalne stene, je Občina uredila z grafikami na  temo zgodovine železarstva Jesenic.

Konec septembra 2014 je Občina Jesenice organizirala promocijski dan plezanja in tedenski brezplačni tečaj plezanja za otroke.  Na voljo je bila športna oprema, plezanje pa je potekalo pod strokovnim vodstvom inštruktorjev športnega plezanja.

Read 4394 times Last modified on Tuesday, 17 March 2015 11:28