Skok na osrednjo vsebino

Projekti

Jan 2021 18

Vzpostavitev brezžične WiFi povezave na javnih mestih v občini Jesenice v okviru WiFi4EU pobude

WiFi4EU je pobuda Evropske unije za namestitev točk za dostop do brezžičnega interneta po vsej Evropi. Program v imenu Evropske komisije izvaja Izvajalska agencija za inovacije in omrežja (INEA).

Namen pobude je izboljšanje dostopa do hitrega in zelo hitrega širokopasovnega interneta ter spletnih storitev, zlasti na podeželskih območjih in v oddaljenih krajih, da bi izboljšali kakovost življenja z lažjim dostopom do storitev, na primer e-zdravstva in e-uprave, ter spodbudili razvoj lokalnih malih in srednjih podjetij.

Pobuda WiFi4EU je občinam dala možnost, da so zaprosile za bone v vrednosti 15.000 evrov (vključno s stroški DDV). Boni so bili namenjeni za namestitev opreme za brezžični internet na javnih mestih v občini, ki še nima brezplačne brezžične dostopne točke. 

Občina Jesenice je bila uspešna na prvem javnem pozivu in podpisala sporazum o dodelitvi nepovratnih sredstev v okviru instrumenta za povezovanje Evrope z Izvajalsko agencijo za inovacije in omrežja, na katero je Evropska komisija prenesla pooblastila. Konec leta 2019 je izdelala načrt postavitve zunanjih dostopovnih točk, v začetku leta 2020 pa izbrala izvajalca del za namestitev omrežja Wi-Fi, podjetje Telemach, d.o.o..

Občina Jesenice je po uspešni prijavi pridobila voucher (bon), ki je kril stroške za nakup in namestitev opreme. V skladu z določili WiFi4EU pobude pa bo Občina krila stroške povezljivosti (internetna naročnina) in vzdrževanja opreme za brezplačno in visokokakovostno brezžično internetno povezljivost še vsaj tri leta.

Omrežje je na vseh lokacijah označeno z emblemom WiFi4EU. Možnost brezplačnega visoko hitrostnega širokopasovnega internetnega dostopa preko brezžičnega omrežja z oznako WiFi4EU lahko koristijo vsi občani in obiskovalci naše občine. Za registracijo na omrežje WiFi4EU geslo ni potrebno.

Uporaba brezplačnega omrežja je preprosta in časovno neomejena, uporabnik na mobilnem telefonu ali drugi napravi med razpoložljivimi omrežji na lokaciji izbere omrežje »WiFi4EU«, nakar se odpre spletni obrazec z emblemom WiFi4EU, kjer uporabnik izbere možnost »Vstopite«. S tem je prijava opravljena in uporabnik lahko začne z uporabo brezplačnega interneta.

Dostop do brezplačnega interneta je omogočen na naslednjih lokacijah:

  1. Krajevna skupnost Hrušica, Hrušica 55a, 4276 Hrušica
  2. Krajevna skupnost Planina pod Golico, Planina pod Golico 31, 4270 Jesenice
  3. Zdravstveni dom pri obeh avtobusnih postajališčih na Plavžu, C. maršala Tita 78, Jesenice
  4. Krajevna skupnost Blejska Dobrava,Blejska Dobrava 44, 4273 Blejska Dobrava
  5. TIC – Turistično informacijski center občine Jesenice, C. maršala Tita 18, 4270 Jesenice, vključno z območjem železniške postaje Jesenice
  6. Občina Jesenice, Cesta železarjev 6, 4270 Jesenice
  7. Kopališče Ukova, Jesenice (Zavod za šport Jesenice, Ledarska 4, Jesenice)
  8. Kulturni dom Julke in Albina Pibernik, C. Borisa Kidriča 37 c, 4270 Jesenice

Na Občini Jesenice si želimo, da bi uporabniki interneta čimbolj pogosto uporabljali brezplačne točke WiFi4EU omrežja.

Read 1055 times Last modified on Monday, 18 January 2021 15:31